Masło w codziennej diecie

Dodatek świeżego, pachnącego, złotego masła pochodzącego od zadowolonej z życia, pasącej się na zielonych pastwiskach krowy sprawia, że wszystko staje się niebiańsko pyszne i rozpływające w ustach. Tego smaku niestety wiele osób sobie odmawia, gdyż przez ostatnie kilka dekad niesłusznie przyklejono masłu metkę "niezdrowego". Jednak zarówno najnowsze badania, jak i stare mądrości wskazują na masło jako niezwykle cenne źródło wspaniałych odżywczych wartości. My jadamy je codziennie: czy to z warzywami na parze, do puree, do kremowej zupy czy po prostu na kromce pysznego chleba na zakwasie z czosnkiem lub ze szpikiem


Masło chroni przed chorobami serca

Masło zawiera wiele składników odżywczych, które chronią nas przed chorobami serca.  Najważniejszym z nich jest witamina A, która jest potrzebna dla zdrowia tarczycy i kory nadnerczy, które to narządy odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu właściwego funkcjonowania serca i układu krążenia. 
Odnotowano, iż zaburzenia serca i dużych naczyń krwionośnych najczęściej występują u dzieci urodzonych właśnie przez matki z niedoborem witaminy A, a masło jest jednym z najlepszych i najłatwiej przyswajalnych źródeł tejże witaminy.

Masło chroni przed rozwojem komórek rakowych

Masło bogate jest w krótkie i średnie łańcuchy kwasów tłuszczowych, mające silne działanie przeciw-nowotworowe. Oprócz tego, masło zawiera CLA, czyli sprężony kwas linolowy, który wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe. Co ciekawe, podczas badań nad wpływem kwasu CLA na hamowanie przyrostu istniejących już komórek rakowych, CLA w naturalnej postaci mlecznych wyrobów hamowało przyrost w 90% a ten wyizolowany, zamknięty w kapsułkach, który podaje się zazwyczaj chorym na raka jedynie w 60%. Niski poziom kwasu CLA w surowicy krwi powiązany został między innymi ze zwiększonym ryzykiem zachorowania kobiet na raka piersi. 

Ważna informacja! Masło wyprodukowane z mleka od krów pasących się na zielonych pastwiskach ma około 5 razy więcej kwasu CLA niż ze standardowego mleka. Mimo, że w Polsce nie mamy warunków do produkcji tak zdrowego masła, to jednak jest u nas łatwo dostępne masło z Irlandii -  Kerrygold, gdzie krowy 10 na 12 miesięcy w roku paszą się na przepięknych zielonych irlandzkich pastwiskach. Na liście najlepszych "pastwiskowych" maseł znajduje się również: Anchor z Nowej Zelandii, Allgau z Niemiec i Smjor z Islandii.

Niezbędne kwasy tłuszczowe w maśle

Kasy tłuszczów nasyconych znajdujące się w maśle i oleju kokosowym (kwas mirystynowy i kwas laurynowy) odgrywają kluczową rolę w w układzie odpornościowym. Mleko matki jest bogate właśnie w te kwasy. Niewystarczająca ilość nasyconych kwasów tłuszczowych w białych krwinkach utrudnia ich zdolność do rozpoznawania i rozprawiania się z wirusami, bakteriami i grzybami. Tłuszcze te są nie tylko ważne w pierwszych miesiącach naszego życia, ale również przez całą jego resztę. Dlatego również w dorosłym wieku musimy uzupełniać zasoby tych kwasów tłuszczowych, aby utrzymać dobrze działający układ odpornościowy. 
Wspomniany wcześniej kwas linolowy, poza działaniem antynowotworowym, między innymi tłumi reakcje alergiczne. 

Masło i zdrowe kości

Masło zawiera witaminę D, która jest niezbędna do właściwej absorpcji wapnia, a zatem jest konieczna dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości oraz zdrowych zębów. Plaga osteoporozy w zachodniej cywilizacji, w której pije się sporo mleka, może być spowodowana promocją odtłuszczonego mleka w zamian pełnowartościowego. Pokutuje tu nadal błędne przekonanie iż jakikolwiek tłuszcz jest szkodliwy. Jedzenie pokarmów w niepełnej ich postaci prowadzi do różnego rodzaju degeneracji. W przypadku produktów mlecznych odtłuszczonych zabierane są dobre kwasy tłuszczowe, które są niezbędne między innymi do odpowiedniego przyswojenia witamin. Przetwarzając produkty, Dochodzi Podsumowując, badania potwierdzają, że masło wpływa na formowanie się zdrowszych, twardszych kości, a więc jest zdecydowanie wskazane szczególnie w diecie dziecka.

Inne zalety masła

Występujące w maśle kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha są świetne dla tych, którzy wymagają szybkiego źródła energii. W przeciwieństwie do węglowodanów, które mogą spowodować gwałtowny wzrost produkcji insuliny, co prowadzi do zwiększenia masy ciała i innych problemów zdrowotnych, kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha nie powodują przyrost masy ciała, ponieważ stymulują termogenezę (proces, w którym organizm wytwarza energię lub ciepło poprzez zwiększenie jego normalnego metabolizmu, tempa spalania tłuszczu).

Poza tym masło jest jednym z niewielu pokarmów dostarczających odpowiednie ilości jodu, w dodatku w wysoce przyswajalnej formie. Jod również jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. pływa między innymi na zmniejszenie tkanki tłuszczowej i równocześnie wpływa pozytywnie na przyrost mięśni. 

Źródła:
Conjugated linoleic acid and bone biology, B.A. Watkins and M. F. Seifert, 2000
Cancer Letters, 1997
http://www.eatwild.com/cla.html#1
http://www.fourhourworkweek.com/blog/2009/06/06/saturated-fat/
http://www.naturalnews.com/022793_fat_butter_health.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz