Cenna Żelatyna

Ubolewam nad tym, co już wcześniej wspominałam w poście o rosole, jak bardzo oddaliliśmy się od tradycyjnych diet. Wraz z tradycją umknęło nam wiele zdrowotnych właściwości tych charakterystycznych, różnych dla każdego regionu, potraw. Tradycyjne diety, w odróżnieniu do naszej współczesnej, były często o wiele bogatsze między innymi w żelatynę. I to właśnie jej chcę poświęcić dzisiejsze kilka słów, gdyż jest bardzo ważna.


CO TO JEST ŻELATYNA?

Wielu żelatyna kojarzy się jedynie z substancją zamieniającą płyny w galaretę. Ma ona jednak w sobie niezwykle ważne dla zdrowia składniki odżywcze i jej obecność w diecie jest niezbędna dla utrzymania, a nieraz i odzyskania zdrowia. Spójrzcie tylko na to bogactwo aminokwasów:


Żelatyna wpływa pozytywnie na wiele różnych aspektów naszego zdrowia; ma zbawienne i kojące działanie na układ trawienny, skórę, a nawet na nasze zdrowie psychiczne. Skąd więc nagle ten jej brak w naszej diecie? Głównie stąd, iż tradycyjne kultury nie marnowały jedzenia i stosowały filozofię zjadania całego zwierzęcia, również tych części bogatych w żelatynę jak skóra, ścięgna czy szpik. 

Zalety żelatyny:
  • zawiera glicynę, niezbędną do balansowania metioniny w mięsie
  • glicyna buduje kolagen poprawiający stan skóry, włosów i kości
  • wzmacnia stawy, zmniejsza ból stawów
  • wyścieła, goi rany i wrzody przewodu pokarmowego (świetne przy np. Colitis, Crohn)
  • zapobiega rozszczelnieniu jelit
  • wspomaga zdrowe wypróżnianie
  • hamuje hormon stresu pomagając zachować równowagę psychiczną
  • poprawia sen


JAK WPROWADZIĆ WIĘCEJ ŻELATYNY DO DIETY?

Tradycyjne źródło żelatyny to skóra, galaretowate części mięsa oraz wywar z kości (rosół). Trzeba jednak zawsze mieć na uwadze że jakość żelatyny będzie zależała od ogólnego stanu i zdrowia zwierzęcia, które spożywamy. Nie zawsze jednak mamy łatwy dostęp do dobrej jakości mięsa i kości. Dlatego też innym świetnym sposobem na dostarczenie żelatyny do naszej diety jest zakup dobrej jakości żelatyny w proszku. Można ją dodawać do najróżniejszych potraw lub przygotowywać z niej zdrowe desery, galaretki. 

PRZEPISY:

Polecam spróbować tych przepysznych i zdrowych przepisów na żelki. Taka forma jest na pewno bardziej atrakcyjna szczególnie dla dzieci, a można w ten sposób też przemycić dodatkowo witaminy. (zdjęcia to linki do przepisów)



A tu przepis na rosół i masło szpikowe:



Kilka dodatkowych ważnych słów:

ROLA GLICYNY W DIECIE BOGATEJ W MIĘSO

Mięso mięśni (które prawie zawsze wybieramy) oraz jaja zawierają dużo metioniny. Powoduje ona między innymi podwyższenie poziomu homocysteiny. Ta z kolei w nadmiarze staje się czynnikiem wpływającym na ryzyko rozwoju chorób serca, udaru czy chorób psychicznych.
Żelatyna zaś zawiera glicynę która balansuje nam w organizmie metioninę. Wciąż powraca w naszym żywieniu problem niezrównoważenia poziomów aminokwasów. I tutaj właśnie mamy przykład tego jak powierzchownie rozumiany problem może być źle zinterpretowany. Zauważcie więc, że zjadanie mięsa samo w sobie nie niesie ryzyka chorobotwórczego ale STAJĄ SIĘ problemem dopiero wtedy, gdy wybieramy wciąż tylko mięso mięśni omijając inne wspomniane wcześniej części.

Zwiększone zapotrzebowanie na glicynę występuje szczególnie u kobiet w ciąży, sportowców oraz podczas walki z chorobą, infekcją.


Źródła glicyny:
  • żelatyna,
  • rosół na kościach,
  • skóra,
  • kolagen,
  • tkanka łączna







Źródła:
https://chriskresser.com/5-reasons-why-even-vegetarians-need-gelatin/
https://draxe.com/gelatin/
http://wellnessmama.com/7419/gelatin-uses/
http://creativeandhealthyfunfood.com/homemade-healthy-gummies/
photo: http://www.jimonlight.com/2012/03/04/high-speed-camera-gelatin-cubes-fcking-awesome/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz