Dlaczego warto unikać majonezu ze sklepu
Majonez obecny na półkach
sklepowych, produkowany jest przeważnie z użyciem sproszkowanych jaj, cukru i licznych substancji dodatkowych, takich jak środki konserwujący czy glutaminian sodu.
Najczęściej wykonany jest z oleju sojowego, kukurydzianego lub
innych mieszanek olejów roślinnych, które są bogate w kwasy
omega-6. Mimo, iż kwasy tłuszczowe omega-6 są niezbędne
dla zdrowia, to jednak w przeciętnej diecie jest zdecydowanie za dużo tych kwasów, a zbyt mało kwasów omega-3. Wiele osób decyduje się z kolei na majonez o obniżonej
zawartości tłuszczu, który ma tą dodatkową wadę, że zawiera o wiele więcej cukru - może to oznaczać w przeliczeniu nawet pełną łyżeczkę cukru na
łyżkę majonezu!
Jak cieszyć się zdrowym, smacznym majonezem?
Zrobienie własnego majonezu - to moja odpowiedź. Cała robota zajmuje około 5
minut. Przepis jest łatwy, nie generujący bałaganu, a w wyniku otrzymujemy pyszny, zdrowy, kremowy majonez, którego możemy wcinać i czuć się dobrze bez wyrzutów sumienia. Domowy majonez może stać w lodówce tydzień. Poniższy przepis jest
Składniki:
- 2 żółtka ( w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki musztardy (np. Dijon)
- 0,3 szklanki oliwy z oliwek
- 0,3 szklanki oleju lnianego, lub bezwonnego kokosowego
- sól, pieprz, miód (według uznania)
Procedura:
Zmieszaj
dokładnie żółtka z musztardą, sokiem z cytryny i miodem. Dodawaj
powoli olej miksując na wolnej prędkości aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Większość przepisów,
które można znaleźć w internecie podkreśla, że olej powinno
dodawać się dosłownie "po kropelce", ja jednak dolewam
go małych "chlustami" i nigdy jeszcze nie miałam problemu
z połączeniem się składników ani konsystencją.
Zarówno z przyprawami, jak i olejami można eksperymentować, aczkolwiek warto wybierać spośród zdrowych rodzajów, w szczególności: oliwy z oliwek, oleju lnianego, kokosowego czy orzechowego. Można również dodać rozpuszczone, wystudzone masło, lecz trzeba mieć na uwadze, że taki majonez stężeje nam w lodówce i trzeba będzie odpowiednio wcześniej przed użyciem wyciągnąć go z lodówki.
Źródła:
http://healthyeating.sfgate.com/disadvantages-mayonnaise-2068.html
http://www.marksdailyapple.com/rancid-fat-store-bought-mayo-and-ric-bran-oil/
http://wellnessmama.com/1739/healthy-mayonnaise-recipe/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz