Dodatek świeżego, pachnącego, złotego masła pochodzącego od zadowolonej z życia, pasącej się na zielonych pastwiskach krowy sprawia, że wszystko staje się niebiańsko pyszne i rozpływające w ustach. Tego smaku niestety wiele osób sobie odmawia, gdyż przez ostatnie kilka dekad niesłusznie przyklejono masłu metkę "niezdrowego". Jednak zarówno najnowsze badania, jak i stare mądrości wskazują na masło jako niezwykle cenne źródło wspaniałych odżywczych wartości. My jadamy je codziennie: czy to z warzywami na parze, do puree, do kremowej zupy czy po prostu na kromce pysznego chleba na zakwasie z czosnkiem lub ze szpikiem.
Masło chroni przed chorobami serca
Masło zawiera wiele
składników odżywczych, które chronią nas przed chorobami serca. Najważniejszym z nich jest witamina A, która jest
potrzebna dla zdrowia tarczycy i kory nadnerczy, które to narządy
odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu właściwego funkcjonowania
serca i układu krążenia.
Odnotowano,
iż zaburzenia serca i dużych naczyń krwionośnych najczęściej
występują u dzieci urodzonych właśnie przez matki z niedoborem
witaminy A, a masło jest jednym z najlepszych i najłatwiej
przyswajalnych źródeł tejże witaminy.
Masło chroni przed rozwojem komórek rakowych
Masło
bogate jest w krótkie i średnie łańcuchy kwasów tłuszczowych,
mające silne działanie przeciw-nowotworowe. Oprócz tego, masło
zawiera CLA, czyli sprężony kwas linolowy, który wykazuje silne
właściwości przeciwnowotworowe. Co ciekawe, podczas badań nad
wpływem kwasu CLA na hamowanie przyrostu istniejących już komórek
rakowych, CLA w naturalnej postaci mlecznych wyrobów hamowało
przyrost w 90% a ten wyizolowany, zamknięty w kapsułkach, który
podaje się zazwyczaj chorym na raka jedynie w 60%. Niski poziom
kwasu CLA w surowicy krwi powiązany został między innymi ze
zwiększonym ryzykiem zachorowania kobiet na raka piersi.
Ważna
informacja! Masło wyprodukowane z mleka od krów pasących się na
zielonych pastwiskach ma około 5 razy więcej kwasu CLA niż ze
standardowego mleka. Mimo, że w Polsce nie mamy warunków do
produkcji tak zdrowego masła, to jednak jest u nas łatwo dostępne
masło z Irlandii - Kerrygold, gdzie krowy 10 na 12 miesięcy w
roku paszą się na przepięknych zielonych irlandzkich pastwiskach.
Na liście najlepszych "pastwiskowych" maseł znajduje się
również: Anchor z Nowej Zelandii, Allgau z Niemiec
i Smjor z Islandii.
Niezbędne kwasy tłuszczowe w maśle
Kasy
tłuszczów nasyconych znajdujące się w maśle i oleju kokosowym
(kwas mirystynowy i kwas laurynowy) odgrywają kluczową rolę w w
układzie odpornościowym. Mleko matki jest bogate właśnie w te
kwasy. Niewystarczająca ilość nasyconych kwasów tłuszczowych w
białych krwinkach utrudnia ich zdolność do rozpoznawania i
rozprawiania się z wirusami, bakteriami i grzybami. Tłuszcze te są
nie tylko ważne w pierwszych miesiącach naszego życia, ale również
przez całą jego resztę. Dlatego również w dorosłym wieku musimy
uzupełniać zasoby tych kwasów tłuszczowych, aby utrzymać dobrze
działający układ odpornościowy.
Wspomniany
wcześniej kwas linolowy, poza działaniem antynowotworowym, między
innymi tłumi reakcje alergiczne.
Masło i zdrowe kości
Masło
zawiera witaminę D, która jest niezbędna do właściwej absorpcji
wapnia, a zatem jest konieczna dla prawidłowego wzrostu i rozwoju
kości oraz zdrowych zębów. Plaga osteoporozy w zachodniej cywilizacji, w której pije się sporo mleka, może być spowodowana
promocją odtłuszczonego mleka w zamian pełnowartościowego.
Pokutuje tu nadal błędne przekonanie iż jakikolwiek tłuszcz jest
szkodliwy. Jedzenie pokarmów w niepełnej ich postaci prowadzi do różnego rodzaju degeneracji. W przypadku produktów
mlecznych odtłuszczonych zabierane są dobre kwasy tłuszczowe, które są niezbędne między innymi do odpowiedniego przyswojenia
witamin. Przetwarzając produkty, Dochodzi Podsumowując, badania potwierdzają, że masło wpływa na
formowanie się zdrowszych, twardszych kości, a więc jest
zdecydowanie wskazane szczególnie w diecie dziecka.
Inne zalety masła
Występujące w maśle kwasy tłuszczowe o
średniej długości łańcucha są świetne dla tych, którzy wymagają szybkiego źródła energii. W
przeciwieństwie do węglowodanów, które mogą spowodować
gwałtowny wzrost produkcji insuliny, co prowadzi do zwiększenia
masy ciała i innych problemów zdrowotnych, kwasy tłuszczowe o
średniej długości łańcucha nie powodują przyrost masy ciała,
ponieważ stymulują termogenezę (proces, w którym organizm
wytwarza energię lub ciepło poprzez zwiększenie jego normalnego metabolizmu, tempa spalania tłuszczu).
Poza tym masło
jest jednym z niewielu pokarmów dostarczających odpowiednie ilości
jodu, w dodatku w wysoce przyswajalnej formie. Jod również jest
niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. pływa między
innymi na zmniejszenie tkanki tłuszczowej i równocześnie wpływa
pozytywnie na przyrost mięśni.
Źródła:
Conjugated linoleic
acid and bone biology, B.A. Watkins and M. F. Seifert, 2000
Cancer Letters, 1997
http://www.eatwild.com/cla.html#1
http://www.fourhourworkweek.com/blog/2009/06/06/saturated-fat/
http://www.naturalnews.com/022793_fat_butter_health.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz